maanantai 7. syyskuuta 2015

Patikointia Levillä


Kävimme Lapin reissulla myös Levillä. Levi on ollut jo vuosia lomakohteenamme ja sinne pääseminen tuntuu vuosi vuodelta kodikkaammalta. Jos joskus hankimme oman mökin Lapista, se todennäköisesti tulee olemaan Leviltä. Levi vain tuntuu eniten "omalta". Ei muissakaan kohteissa mitään vikaa ole ollut, mutta jotenkin Levistä on muodostunut se itselle rakkain paikka.

Ei nyt ollut tarkoitus ylistää Leviä, vaan kertoa lapsille sopivista patikointireiteistä. Olemme jo usean kerran kiertäneet Levin puurajaa pitkin kulkevan Ice Age -reitin. Se on pituudeltaan 9km ja soveltuu hyvin myös lapsille. Reitin varrella on hauskasti kerrottu jääkaudesta ja lapsetkin tykkäävät kuunnella/lukea niitä. Maasto on hyvinkin vaihtelevaa ja paikoin jopa hieman rankkaa, mutta hyvin olemme aina selvinneet. Jemina on 5 vuotiaana kiertänyt reitin ensimmäisen kerran, mutta silloin hän matkusti välillä rankimmat pätkät iskän reppuselässä. Nyt 9 vuotiaana meni ihan koko matka ilman kyytejä. Tosin tänä vuonna ei ollut mahdollisuuttakaan kyytiin.

Eväät ovat olleet ratkaisevassa osassa. Eväitä on perinteisesti syöty noin puolessa välissä olevalla kodalla. Tänä vuonna perinne katesi, sillä kota oli palanut vuoden aikana. Kota sijaitsi laskettelurinteen alahissin luona ja siellä oli nyt niin turkasen paljon hyttysiä, että päätimme kiivetä ylemmäs hieman tuulisempaan paikkaan ruokailemaan.

Reitti on hyvin merkitty nykyisin eikä ruuhkaa ole ikinä ollut. Aina on jokunen toinenkin patikoija näkynyt matkan varrella, mutta mitään ryysistä ei ole. Kohokohtia reitin varrella ovat lasten mielestä "kiuaskivet" ja gondolihissin alitus. Lisämaustetta tuo sopulien ja muiden tunturissa elävien eläinten bongailu.

Toinen kiva ja huomattavasti helpompi reitti on Levin huippupolku. Tämä polku on pituudeltaan alle kilometrin ja se on esteetön. Tätä reittiä olemme usein käyneet kiertämässä moneenkin kertaan. Vähintään kerran tämä pitää aina kiertää niin, että menemme gondolihissillä huipulle ja sitten kierrämme reitin. Ylös pääsee myös autolla, joten siksi tätä on tullut kierrettyä todella useasti. Tämänkin reitin varrella on hauskoja infotauluja.

Tästä alka Ice Age -kierros. Jeminan on joka kerta pitänyt saada kiivetä tuonne ylös ja taas kerran sieltä tultiin liukumalla alas. Reitti kierrettiinkin sitten hyvin ilmastoiduissa housuissa kun tuli muutamat reiät takapuoleen tuosta mäestä.


Juomatauko melko upeissa maisemissa.

Tunturin reunalla

Vihdoin kiuaskiviä!
Tässä oli kota vielä viime kesänä.


Levin huippupolku ja sen maisemat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti